VAŘILA MAMINKA PRVNÍ PŘÍKRMY

14.02.2018

Stejně tak jako sobě, i dětem se snažím zdravě vařit. Proto od té doby, co synovi odbilo šest měsíců, trávím téměř každý víkend vařením dětských příkrmů. Dvouletá dcera je žrout největšího kalibru, takže ta by nejradši "zblajzla" všechny příkrmy i s bráškou. Její devítiměsíční bráška je ovšem jiná kategorie. Ten si dost pečlivě vybírá, kterému soustu dovolí vstoupit do svých útrob. Zezačátku dostávaly stopku všechny domácí příkrmy, tak jsem musela přistoupit (byť nerada) na kupované skleničky, které mu chutnaly o něco více. K mému zděšení si nejvíc oblíbil 125 g masový bio příkrm za 39,9 Kč. 39,9 Kč! Tolik nestojí ani moje avokáda a granátová jablka. Při každém nákupu skleniček jsem plakala já i moje kreditka. Protože toto synovo gurmánství by nás pravděpodobně brzy přivedlo na mizinu a taky proto, že domácí příkrmy jsou přeci jen zdravější a plnohodnotnější, zkusila jsem od osmého měsíce synova věku opět do jídelníčku zařadit domácí příkrmy. A vida, povedlo se! Mé kreditce spadl kámen z CVC kódu. Už dva měsíce jsou obě děti úspěšně na domácí stravě a kupované skleničky používáme jen v případě, kdy jedeme na výlet nebo na dovolenou.

OVOCNÉ PŘÍKRMY

Pro první příkrmy jsou vhodné následující druhy ovoce: banán, jablko, hruška, meruňky a broskve. Zezačátku je vhodné vařit vždy jen jeden druh a sledovat, jak na něj dítě reaguje, ale po pár týdnech přikrmování už můžete vytvořit libovolnou kombinaci výše uvedených druhů. K ovocným příkrmům lze přidat i mrkev. U nás teď "frčí" kombinace jablko - hruška - banán - mrkev. Po tom se obě děti mohou utlouct. A manžel taky. :-)

ZELENINOVÉ PŘÍKRMY

První zeleninové příkrmy lze uvařit z mrkve, cukety, dýně, špenátu, brokolice, červené řepy nebo květáku. Jakýkoliv z výše uvedených druhů lze později chutně zkombinovat s batáty nebo bramborami.

POSTUP VAŘENÍ DĚTSKÝCH PŘÍKRMŮ

Vybraný druh zeleniny/ovoce (dále jen příkrm) očistíme, oloupeme slupku a nakrájíme na malé kousky.

Do velkého hrnce nalijeme kojeneckou vodu (tolik, aby hladina byla 1-2 cm nad dnem hrnce). Do hrnce vložíme pařáček a na pařáček rovnoměrně vyskládáme očištěný a nakrájený příkrm.

Vaříme v páře, dokud příkrm nezměkne.  Některé tvrdší druhy zeleniny (mrkev, červená řepa, brambory a batáty) je lepší nevařit v páře, ale přímo ve vodě, protože v páře by vaření trvalo poměrně dlouho. 

Poté hrnec odstavíme, příkrm vložíme do větší mísy a přilijeme trochu vody, ve které se vařil.

Rozmixujeme ručním mixérem dohladka. Pokud je pyré moc husté, přidáme ještě trochu vody z hrnce.

Následně porcujeme do menších kelímků. Já používám kelímky od Aventu a jsem maximálně spokojená. Kelímky se dají dobře uzavřít a lze je použít do mrazáku i do mikrovlnky.

Po vychladnutí kápneme do každého kelímku trochu olivového nebo jiného rostlinného oleje a zamícháme. Zavřeme a skladujeme v mrazáku až několik týdnů. V ledničce si necháme pouze kelímky, které spotřebujeme v den vaření nebo následující den.

TIPY

Olej přidáváme do příkrmů, protože některé důležité vitamíny jsou rozpustné pouze v tucích (A, D, E, K). Kdybychom tedy olej do příkrmu nepřidali, dítě by tyto vitamíny ze zeleniny nevstřebalo. A to by byla škoda. Ze stejného důvodu se vitamín D (Vigantol) dává miminkům v polovině kojení/krmení - aby se rozpustil v tucích (mateřském/popř. jiném mléce).

Olivový olej je vhodný pro studenou kuchyni, proto ho do příkrmu vmícháme, až když je vychladlý. Jinak by se zničily jeho výživové vlastnosti.

Důležité je oloupat slupku i u ovoce, protože slupka nejde dobře rozmixovat. Zbyly by tam pak menší kousíčky, které miminka nerada papají.

Nejprve je lepší zavádět zeleninové příkrmy, aby si miminka nezvykla na sladkou chuť ovoce. Pak by totiž bylo složitější naučit miminka na méně sladkou zeleninu.

První příkrmy vaříme vždy jen z jednoho druhu zeleniny/ovoce a dáváme ho dítěti několik dní za sebou. Pozorujeme na dítěti případné projevy alergie či změny zažívání. V případě problémů se poradíme s dětským lékařem. 

Příjemné vaření domácích příkrmů Vám přeje

Vaše SuperMum