SRÍ LANKA - DEN PÁTÝ

29.03.2019

Musím říct, že po čtyřech poměrně plných dnech na Srí Lance mi připadá, že už tu jsem minimálně měsíc. Tolik jsme toho už viděli! A to nejsme ani v polovině naší dovolené. Ve druhé půlce ale začneme polehoučku zpomalovat původní vražedné tempo a necháme naši skupinku vydechnout.

Pátý den jsme vstávali v 6:00. V 6:45 jme již spolu s našimi kufry seděli v autobusu (po dvou nocích v našem druhém ubytování se opět stěhujeme), který nás během pár desítek minut zavezl na místní vlakové nádraží. Z vlakového nádraží jsme se vydali do městečka Nuwara Eliya. Tam bychom samozřejmě mohli jet i naším autobusem, ale to bychom přišli o nádherné scenérie čajovníkových plantáží, které se nám během naší čtyřhodinové cesty vláčkem naskytly. V čajových plantážích hbitě pobíhaly domorodkyně s pytli na zádech, do kterých sbíraly čajové lístečky. Cesta do Nuwara Eliya trvala čtyři hodiny, ale vlak za tu dobu ujel jen 60-70 km! Na Srí Lance si na rychlost evidentně moc nepotrpí...

V naší cílové stanici na nás čekal náš autobus, který nás zavedl do místní čajové továrny DAMRO Tea, která je jednou z největších na Srí Lance. Zde jsme se dozvěděli informace o výrobě čaje. Černý čaj je nejrozšířenějším druhem a není tak náročný na zpracování. Náročnější na zpracování je čaj zelený a bílý, což se projevuje v jejich ceně. Zelený čaj se vyrábí ze stejné rostliny jako čaj černý, ale nepodléhá fermentaci. Čajové lístečky se nejdříve natrhají a suší ve velkých kontejnerech. Poté se posílají strojem do drtiček. Následuje sušení a fermentace. Poté se lístky nadrtí ještě jemněji a následuje třídění podle velikosti lístečků. Velké čajové lístečky mají slabou chuť, ale jsou velmi kvalitní. Naopak malé lístečky mají silnou chuť, ale jsou méně kvalitní. Na 1 kg sušeného čaje je třeba cca 5 kg čerstvých čajových lístků.

Čajové továrny stejně jako ostatní srílanské podniky byly po vyhnání Britů v roce 1958 vlastněny státem. Ale jak už to tak bývá, stát se o ně nestaral dobře, a tak z původních 1500 podniků vydrželo cca 900. V roce 1993/1994 proběhla jednání a nastala privatizace. Od té doby se podnikům daří dobře a expandují.

V čajovníkových plantážích jsou čas od času zasazeny eukalypty (vysoké stromy se světlou kůrou). Jejich význam je zabraňovat erozi, zmírňovat poryvy větru a poskytovat čajovníku stín.

Exkurzi v čajové továrně jsme zakončili ochutnávkou černého čaje. V továrně se nachází i restaurace, kde jsme si formou bufetu užili výborný oběd.

Následoval přesun do hotelu Horton Towers. Jednalo se o zatím nejkrásnější hotel, ve kterém jsme bydleli. I večeře byla luxusní a spíše v evropském stylu, což po několika dnech pojídání čistě srílanského pálivého jídla přišlo vhod.

Nuwara Eliya je město, které bylo velmi ovlivněné koloniální érou, a tak se ve srovnání např. s Kandy poměrně dost přibližuje evropskému stylu a životní úrovni. Počasí je zde chladnější (už to není na kraťasy jako v případě Sirigiyi či Kandy), což Britům připomínalo jejich domácí prostředí. Proto zde bydlelo mnoho britských příslušníků, kteří si to zde upravili tak, aby se cítili jako doma. 😊

Příjemné cestování,

Vaše SuperMum

Čajovníkové plantáže
Čajovníkové plantáže
Sběračka čaje
Sběračka čaje
Čajovníkové plantáže
Čajovníkové plantáže
Sběračky čaje
Sběračky čaje
Sběračky čaje
Sběračky čaje