RAJČATOVO-KUKUŘIČNÝ QUICHE

31.01.2018

Quiche (neboli slaný koláč) mám velmi ráda. Proto ho dělám často a na mnoho způsobů. Pro dnešek jsem si vybrala rajčatovo-kukuřičnou variantu. Základem každého quiche je těsto, které může být křehké, listové, či jakékoliv jiné dle naší fantazie. Já se bez mučení přiznávám, že ještě nejsem tak dobrá kuchařka, abych zvládla připravit chutné těsto na quiche. Nebo na cokoliv jiného. Proto si vždycky koupím předpřipravené těsto z obchodu (většinou křehké). Já vím, nejzdravější varianta to není, ale rychlost a chutnost zde zvítězila. A taky, kdo se s tím má patlat a umývat pak spoustu lepkavého nádobí... :-) 

INGREDIENCE

  • křehké těsto
  • olivový/řepkový olej
  • cibule
  • cca 5 velkých rajčat
  • kukuřice (čerstvá/mražená/konzervovaná)
  • 3 vejce
  • cca 200 ml mléka
  • 100 g eidamu
  • bazalka (čerstvá nebo sušená)
  • sůl, pepř dle chuti

POSTUP

  • Na pánvičce rozehřejeme olej.
  • Cibuli nakrájíme nadrobno a následně ji smažíme dozlatova.
  • Mezitím si do formy na quiche rozprostřeme těsto.
  • Vysypeme zkaramelizovanou cibuli na těsto a rovnoměrně rozložíme.
  • Rajčata nakrájíme na tenké plátky.
  • Na cibuli naklademe první vrstvu rajčat.
  • Pokud použijeme kukuřici z plechovky, slijeme ji. Mraženou kukuřici rozmrazíme a propláchneme a případně čerstvou kukuřici uvaříme ve slané vodě doměkka a následně obereme zrníčka. 
  • Vysypeme kukuřici a rovnoměrně rozprostřeme.
  • Na kukuřici položíme druhou vrstvu rajčat.
  • V míse si připravíme náplň - smícháme nastrouhaný eidam, mléko, 3 vejce, sůl, pepř a bazalku. Vše dobře rozšleháme. 
  • Náplň nalijeme na horní vrstvu rajčat.
  • Pečeme cca 30 minut v horkovzdušné troubě při teplotě 160 °C, dokud těsto nezezlátne a náplň neztuhne. 

TIPY

  • Olivový olej stále bezpochyby patří mezi jedny z nejlepších a nejzdravějších olejů, nicméně je vhodnější pro studenou kuchyni. Uvádí se, že pro smažení je nejlepší řepkový olej. 
  • Pro chutnější variantu můžete místo velkých rajčat použít cherry rajčátka.
  • Pokud nemáte formu na quiche, nezoufejte. Plně funkční je i obyčejná dortová forma. Sice pak koláč bude kulatý a ne pěkně varhánkovaný, ale co... Hlavně, že nám bude chutnat. :-) 

DOBROU CHUŤ!

Vaše SuperMum