PRAVÉ A LAHODNÉ JÍDLO – ZELENINA, MOŘSKÉ PLODY A MLÉČNÉ VÝROBKY

04.09.2019

Dnešním článkem uzavíráme výživové rady Chrissy Freer, která je autorkou knihy Pravé a lahodné jídlo. Zaměříme se na zeleninu, mořské plody a mléčné výrobky.

Podle autorky je při konzumaci zeleniny vhodné pojídat všechny barvy. Každá barevná skupina zeleniny totiž obsahuje jiné živiny. Např. červenou barvu mají rajčata, červená paprika a ředkvičky a obsahují flavanoidy, vitamín C, kyselinu listovou a fotochemikálie. Červená zelenina tak chrání před rakovinou prostaty, snižuje riziko srdečních onemocnění, pomáhá při zánětlivých onemocněních, pomáhá vstřebávání železa a rychlejšímu hojení ran.

Fialovou nebo modrou barvu má červená řepa, lilek, červené zelí a fialový batát. Tyto potraviny jsou bohaté na antioxidanty a flavanoidy a zlepšují tak kardiovaskulární systém a snižují riziko rakoviny.

Oranžovou barvu má mrkev, dýně, kukuřice a batáty. Tyto druhy obsahují beta karoten, lutein, flavonoidy a vitamín C a pomáhají tak správnému růstu a vývoji buněk, jsou důležité pro oči, kůži, kosti a dásně a mají antioxidační účinky.

Zelenou barvu má špenát, kapusta, mangold, brokolice, hrášek a fazole. Tato zelenina obsahuje kyselinu listovou, vitamín K a draslík. Pomáhá tak v prevenci rakoviny, při těhotenství pro správný vývoj plodu, ke správné srážlivosti krve a zdravému tlaku.

A poslední barvou je podle autorky bílá/hnědá barva, kterou disponují brambory, květák, česnek, cibule, celer a houby. Tyto potraviny obsahují alicin, draslík a vitamín C a pomáhají snižovat cholesterol, udržovat rovnováhu tlaku a pomáhají lepšímu hojení ran.

Mořské plody bychom měli jíst kvůli jejich vysokému podílu bílkovin, zinku, železu, hořčíku, jódu, selenu, vitamínu B12, A a D. Ryby obsahují hlavně omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají snižovat cholesterol a předcházejí srdečním onemocněním. U ryb bychom si měli dávat pozor na vyšší obsah rtuti, která může být ve vyšších dávkách nebezpečná. Dále je rtuť nebezpečná i těhotenství. Hodně rtuti obsahuje žralo, makrela a tuňák, proto se doporučuje těmto rybám v těhotenství vyhýbat.

O mléčných výrobcích autorka tvrdí, že osu výbornými zdroji vápníku, bílkovin, vitamínu B12 a vitamínu D. U jogurtů bychom měli kontrolovat počet ingrediencí, který by neměl přesáhnout 3-4 položky. U sýrů bychom si měli hlídat složení, které může být bohaté na sůl a tuky, a proto bychom tyto sýry měli jíst jen poskrovnu. 

Opravdovému jídlu zdar,

Vaše SuperMum

FREER, CH. Pravé a lahodné jídlo. Praha: DOBROVSKÝ s.r.o., 2017. ISBN 978-80-7390-502-6.