MRKVOVÝ DORT
Tento recept jsem objevila jednoho krásného dne, kdy jsem zjistila, že už bych měla spotřebovat hromadu kokosu, která se mi doma záhadně nastřádala. A tak jsem koukla na internet a vygooglila jsem si kokosové recepty. Zaujal mě mrkvovo-kokosový dort, a proto jsem se rozhodla, že ho upeču. Jak jsem se rozhodla, tak se i stalo. Večer jsem svůj výtvor předložila manželovi (aniž bych mu řekla, o jaký recept se jedná), který pochválil můj výtvor slovy: "To vypadá jako z nějaké hipster kavárny." Pak se do dortu zakousl a řekl: "Hm, to je jablečný dort, že? A co to tam je to křupavé, co musíš tak dlouho rozkousávat? To jsi tam snad ani dávat nemusela, ne?" Takže vy z vás, kdo tam nechcete tu křupavou věc, která se musí rozkousat, vynechte kokosové vločky, kterých jsem se já osobně potřebovala zbavit a kolem kterých se můj recept od začátku až do konce točil. :-) I když je pravda, že sama musím uznat, že kokos mi přišel v receptu nadbytečný. Když ho tedy do receptu nepřidáte, rozhodně se nic nestane. Mrkvové těsto je krásně vláčné a chutné samo o sobě, takže je zbytečné do něj přidávat další suroviny.
INGREDIENCE
KORPUS
300 g špaldové mouky
100 g kokosových vloček
5 vajec
100 g třtinového cukru
300 ml slunečnicového nebo řepkového oleje
prášek do pečiva (sáček)
500 g mrkve
máslo na vymazání formy
KRÉM
250 g plnotučného tvarohu (1 vanička)
140 g skyru (1 kelímek)
100 g třtinového cukru
vlašské nebo pekanové ořechy
POSTUP
Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky a z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Žloutky, mouku, kokos, cukr, olej a prášek do pečiva v míse pořádně promícháme.
Mrkev nastrouháme nahrubo a přidáme ji do těsta. Dobře promícháme.
Formu vymažeme máslem a vlijeme do ní těsto.
Vložíme do trouby a pečeme při 180 °C cca 50 min.
Mezitím vytvoříme krém tak, že dohromady smícháme skyr, tvaroh a cukr a směs promícháme dohladka.
Po upečení vyndáme korpus z trouby a necháme ho vychladnout. Poté ho polejeme polevou.
Na závěr dort ozdobíme vlašskými nebo pekanovými ořechy.
DOBROU CHUŤ,
Vaše SuperMum