LANGOŠE
Dnes jsem udělala výjimku a publikuji recept na "prasečinku". Jednou za čas se ale zhřešit může. Po jednom nezdravém jídle nepřiberete, stejně tak jako po jednom zdravém jídle nezhubnete. A navíc langoše obsahují kvasnice, které jsou zdraví prospěšné. Pomáhají totiž při kožních problémech, zlepšují stav nehtů a vlasů, mají protizánětlivé účinky a působí při zvýšené únavě a depresích. Takže s chutí do přípravy langošů!
INGREDIENCE
těsto na 10 menších ks:
250 g špaldové mouky
200 ml mléka
20 g droždí
špetka cukru
špetka soli
slunečnicový nebo řepkový olej na smažení
k podávání:
několik stroužků česneku
šunka
strouhaný nebo plátkový sýr
kečup
POSTUP
Droždí nadrobíme na malinkaté kousky, zalijeme trochou vlažného mléka a posypeme cukrem. Do pěti minut by měl vzejít kvásek (mělo by to začít "bobtnat a bublinkovat"). Kvásek by se neměl nechávat více než 15 minut, protože pak v těstě dobře nepracuje.
Mouku promícháme se špetkou soli a postupně přidáváme zbytek vlažného mléka a kvásku. Vše v míse dohladka promícháme. Poté mísu položíme na teplé místo, ideálně k topení, a přikryjeme ji čistou utěrkou.
Necháme kynout cca 30 minut.
Vykynuté těsto vyválíme do válce a ukrajujeme z něj kousky, které vytvarujeme do placiček.
Placičky smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.
Usmažené langoše položíme na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk. Poté langoš potřeme prolisovaným česnekem a kečupem. Vložíme na něj plátek šunky a sýru.
Ihned podáváme.
TIPY
Místo špaldové mouky můžete použít i normální bílou mouku, po které Vám těsto pravděpodobně vykyne o něco lépe než s celozrnnými moukami.
DOBROU CHUŤ,
Vaše SuperMum