HRÁŠKOVÝ KRÉM

18.07.2018

INGREDIENCE

lžíce ghee

1 velká cibule

1 pórek

2 sáčky mraženého hrášku (cca 900 g)

1 l zeleninového vývaru

1 kelímek smetany na vaření

šunka/slanina k podávání

POSTUP

Do hrnce dáme ghee a rozehřejeme ho. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na ghee. Poté přidáme nadrobno nakrájený pórek. Několik minut restujeme.

Mezitím si ve vedlejším hrnci připravíme vývar.

Hrášek vysypeme do cedníku a propláchneme pod studenou vodou. Poté ho vložíme do hrnce k ostatním ingrediencím.

Vše zalijeme vývarem a vaříme, dokud hrášek nezměkne. Cca 20 minut.

Poté směs rozmixujeme dohladka.

Hrnec vrátíme zpátky na plotnu, přilijeme smetanu a ještě chvíli povaříme.

Na závěr na ghee zprudka osmahneme slaninu nebo šunku. Polévku naservírujeme do talíře a posypeme ji opečenou slaninou nebo šunkou. (Na jednu porci jsou vhodné cca dva plátky šunky.)

TIPY

Hráškový krém můžeme podávat místo šunky s krutónky.

Přidání smetany je dobrovolné. Krém je dobrý i bez ní. Smetana jen chuť zjemní a o něco zlepší. Cokoliv se smetanou je lepší... Samozřejmě se to ale neobjede bez odpovídajícího množství kalorií. :-)

Smetanu z kravského mléka můžete nahradit rostlinnou variantou.

U pórku odřízneme kořínky, oloupeme ošklivé zelené listy, rozpůlíme ho a pořádně ho propláchneme, protože mezi jednotlivými listy se nachází spousta hlíny a písku.

Dobrou chuť,

Vaše SuperMum