HRÁŠKOVÝ KRÉM
INGREDIENCE
lžíce ghee
1 velká cibule
1 pórek
2 sáčky mraženého hrášku (cca 900 g)
1 l zeleninového vývaru
1 kelímek smetany na vaření
šunka/slanina k podávání
POSTUP
Do hrnce dáme ghee a rozehřejeme ho. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na ghee. Poté přidáme nadrobno nakrájený pórek. Několik minut restujeme.
Mezitím si ve vedlejším hrnci připravíme vývar.
Hrášek vysypeme do cedníku a propláchneme pod studenou vodou. Poté ho vložíme do hrnce k ostatním ingrediencím.
Vše zalijeme vývarem a vaříme, dokud hrášek nezměkne. Cca 20 minut.
Poté směs rozmixujeme dohladka.
Hrnec vrátíme zpátky na plotnu, přilijeme smetanu a ještě chvíli povaříme.
Na závěr na ghee zprudka osmahneme slaninu nebo šunku. Polévku naservírujeme do talíře a posypeme ji opečenou slaninou nebo šunkou. (Na jednu porci jsou vhodné cca dva plátky šunky.)
TIPY
Hráškový krém můžeme podávat místo šunky s krutónky.
Přidání smetany je dobrovolné. Krém je dobrý i bez ní. Smetana jen chuť zjemní a o něco zlepší. Cokoliv se smetanou je lepší... Samozřejmě se to ale neobjede bez odpovídajícího množství kalorií. :-)
Smetanu z kravského mléka můžete nahradit rostlinnou variantou.
U pórku odřízneme kořínky, oloupeme ošklivé zelené listy, rozpůlíme ho a pořádně ho propláchneme, protože mezi jednotlivými listy se nachází spousta hlíny a písku.
Dobrou chuť,
Vaše SuperMum