GRILOVANÝ HERMELÍN
Po třech a čtvrt letech, kdy jsem byla buď těhotná, kojící, nebo pro jistotu obojí, si nyní užívám, že si můžu tu a tam dát nějaký plísňový sýr. Zvlášť když začíná grilovací sezóna, že? Z toho vyplývá, že letos nebudu o cuketě a lilku, jako X předchozích sezón. Své výhody to ovšem mělo. Když se celé léto stravujete grilovanou cuketou (a pak už ani tou ne, protože koncem srpna vám tahle zelenina už leze krkem - a to doslova), je riziko ztloustnutí a těžkého žaludku rozhodně menší než-li u hermoše. Uvidíme, jak to tedy bude letos.
INGREDIENCE
hermelín
4 střední brambory
grilovací koření
koření na brambory dle chuti (např. provensálské)
olivový olej
brusinky
alobal na zabalení hermelínu
POSTUP
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na cca 3 mm široké plátky.
Brambory rozložíme rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a posypeme kořením dle chuti.
Koření na hermelín vysypeme do mističky (cca jednu čajovou lžičku) a smícháme s polévkovou lžící olivového oleje.
Hermelín v této marinádě obalíme ze všech stran a následně ho celý zabalíme do alobalu.
Brambory pečeme v troubě při 170 °C cca 45 min, dokud nezměknou a nezezlátnou. Hermelín pečeme z každé strany cca 10 min.
Ihned podáváme s brusinkami.
TIPY
Plísňové sýry se nedoporučují jíst v období těhotenství a kojení z důvodu možné nákazy listeriozou nebo salmenelou, jejichž bakterie mohou způsobit potrat či předčasný porod.
Pokud máte rádi hermelín na přírodno, nemusíte ho marinovat v žádném koření. Dobrý bude i tak. :-)
Na pečené brambory většinou používám provensálské koření, ale můžete použít třeba i grilovací koření, koření na farmářské brambory, nebo čistě jen nějakou bylinku - tymián, bazalku, rozmarýn... Fantazii se meze nekladou. :-)
DOBROU CHUŤ!
Vaše SuperMum