DÝŇOTO

06.03.2018

Rychlé, jednoduché, zdravé, chutné a levné podzimní jídlo z několika mála surovin, které příjemně prohřeje a zasytí. 

INGREDIENCE

řepkový olej

2 cibule

1 střední máslová dýně (nebo i jiný druh)

300 g rýže arborio (nebo jiná rýže vhodná k přípravě rizota)

1,5 l zeleninového vývaru

100 g parmazánu

150 g mascarpone

sůl, pepř

POSTUP

Na pánvičce rozehřejeme řepkový olej. Cibuli nakrájíme nadrobno a smažíme.

Dáme vařit vývar z kostek bujonu.

Propláchneme rýži a přidáme ji na pánvičku s cibulkou. Chvíli restujeme. Následně postupně přidáváme vývar, dokud se neodpaří a nevsákne do rýže.

Dýni umyjeme, oloupeme a rozkrojíme napůl. Poté ji nakrájíme na kousky a v hrnci uvaříme do měkka (cca 10-15 min). Po uvaření slijeme vodu a dýni rozmixujeme dohladka ručním mixérem.

Když je všechen vývar vsáklý do rýže, přimícháme k rýži dýňové pyré, mascarpone a nastrouhaný parmazán. Chvíli na mírném ohni mícháme Podle chuti dýňoto dosolíme a dopepříme.

Podáváme posypané nastrouhaným parmezánem.

TIPY

Řepkový olej se přepaluje při velmi vysokých teplotách, proto je vhodný pro smažení a restování. Olivový olej je naopak vhodný pro studenou kuchyni.

Rýži propláchneme tak, že si ji nasypeme na cedník a rukou ji přehrabujeme pod proudem vody. Tím se rýže zbaví případných škodlivin.

DOBROU CHUŤ!

Vaše SuperMum


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

DÝŇOVÝ KRÉM

CUKETOVÉ RIZOTO