DÝŇOTO
Rychlé, jednoduché, zdravé, chutné a levné podzimní jídlo z několika mála surovin, které příjemně prohřeje a zasytí.
INGREDIENCE
řepkový olej
2 cibule
1 střední máslová dýně (nebo i jiný druh)
300 g rýže arborio (nebo jiná rýže vhodná k přípravě rizota)
1,5 l zeleninového vývaru
100 g parmazánu
150 g mascarpone
sůl, pepř
POSTUP
Na pánvičce rozehřejeme řepkový olej. Cibuli nakrájíme nadrobno a smažíme.
Dáme vařit vývar z kostek bujonu.
Propláchneme rýži a přidáme ji na pánvičku s cibulkou. Chvíli restujeme. Následně postupně přidáváme vývar, dokud se neodpaří a nevsákne do rýže.
Dýni umyjeme, oloupeme a rozkrojíme napůl. Poté ji nakrájíme na kousky a v hrnci uvaříme do měkka (cca 10-15 min). Po uvaření slijeme vodu a dýni rozmixujeme dohladka ručním mixérem.
Když je všechen vývar vsáklý do rýže, přimícháme k rýži dýňové pyré, mascarpone a nastrouhaný parmazán. Chvíli na mírném ohni mícháme Podle chuti dýňoto dosolíme a dopepříme.
Podáváme posypané nastrouhaným parmezánem.
TIPY
Řepkový olej se přepaluje při velmi vysokých teplotách, proto je vhodný pro smažení a restování. Olivový olej je naopak vhodný pro studenou kuchyni.
Rýži propláchneme tak, že si ji nasypeme na cedník a rukou ji přehrabujeme pod proudem vody. Tím se rýže zbaví případných škodlivin.
DOBROU CHUŤ!
Vaše SuperMum