CHŘESTOVO-CUKETOVÝ KRÉM
Tak tato polévka vznikla čirou náhodou. A ještě že tak, protože je hrozně moc dobrá a pro mě se stala příjemným překvapením! Začalo to tím, že se manžel jednoho dne vrátil z nákupu a se slovy: "Přinesl jsem ti chřest," mi do ruky strčil svazek zeleného chřestu. Vyvalila jsem oči. Do té doby jsem s chřestem nikdy nic nedělala a skoro jsem nevěděla, jak vypadá. A teď jsem ho měla ve své kuchyni a musela jsem ho nějak zpracovat. Po několika bezesných nocích jsem nakonec vygooglila zajímavý recept s tím, že k obědu bude chřestový krém. Přijala jsem tedy svou historicky danou roli ještě z dob pravěku, kdy žena (strážkyně ohně) přijala s vděčností cokoliv, co jí muž (lovec) přinesl a dokázala to zpracovat. Přeci jen byla poháněna vidinou přežití svého rodu. (Feministky, neukamenujte mě!) V rámci historicky dané role šetrné hospodyňky jsem si všimla, že mi v ledničce zbyla jedna střední cuketa z doby, kdy jsem pekla RAJČATOVO-CUKETOVÝ KOLÁČ. A ihned jsem zaimprovizovala. Obojí je zelené. Obojí je zelenina. To určitě půjde dohromady. A tak se stalo, že jsem původní vygooglený recept rozšířila ještě o příchuť cukety.
Ještě se musím přiznat, že v původním receptu mě mírně vykolejila věta: "Odkrojte zdřevnatělé stonky." "Ehm... Cože?!" Popadla mě panika, že nepoznám zdřevnatělý stonek. Ihned jsem ale běžela do ledničky, popadla jsem svazek chřestu a začala jsem zkoumat stonky. Došla jsem k závěru, že zdřevnatělé stonky jsou nahnědlé konečky chřestu, které nevypadají moc jedle. Takže uklidnění pro další chřestové začátečníky - nebojte se, zdřevnatělý stonek poznáte celkem lehce. :-)
INGREDIENCE
máslo na osmažení cibulky
1 cibule
5 stroužků česneku
svazek zeleného chřestu
1 střední cuketa
1 litr zeleninového vývaru
kelímek smetany na vaření
50 g parmazánu
špetka sladké papriky
špetka oregana
sůl
pepř
POSTUP
V hrnci rozehřejeme máslo a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli.
Přidáme prolisované stroužky česneku.
Chřest umyjeme, odkrojíme zdřevnatělé stonky, oloupeme a nasekáme na cca dvoucentimetrové špalíčky. Přidáme do hrnce. Vše pořádně promícháme.
Cuketu umyjeme, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Přidáme do hrnce.
Obsah hrnce promícháme a zalijeme litrem zeleninového vývaru.
Vaříme do změknutí.
Poté rozmixujeme dohladka ponorným mixérem.
Znovu postavíme na plotnu, přidáme smetanu, parmazán, špetku oregana a sladké papriky.
Pár minut povaříme a poté můžeme podávat.
TIPY
Chřestovo-cuketový krém můžete doplnit krutonky nebo osmaženou slaninou.
Na závěr je ještě dobré krém přecedit přes sítko, protože jinak v něm naleznete drobné kousky chřestu, které ruší celkový dojem z tohoto chutného pokrmu. :-)
DOBROU CHUŤ!
Vaše SuperMum
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY