CHŘESTOVO-CUKETOVÝ KRÉM

15.06.2018

Tak tato polévka vznikla čirou náhodou. A ještě že tak, protože je hrozně moc dobrá a pro mě se stala příjemným překvapením! Začalo to tím, že se manžel jednoho dne vrátil z nákupu a se slovy: "Přinesl jsem ti chřest," mi do ruky strčil svazek zeleného chřestu. Vyvalila jsem oči. Do té doby jsem s chřestem nikdy nic nedělala a skoro jsem nevěděla, jak vypadá. A teď jsem ho měla ve své kuchyni a musela jsem ho nějak zpracovat. Po několika bezesných nocích jsem nakonec vygooglila zajímavý recept s tím, že k obědu bude chřestový krém. Přijala jsem tedy svou historicky danou roli ještě z dob pravěku, kdy žena (strážkyně ohně) přijala s vděčností cokoliv, co jí muž (lovec) přinesl a dokázala to zpracovat. Přeci jen byla poháněna vidinou přežití svého rodu. (Feministky, neukamenujte mě!) V rámci historicky dané role šetrné hospodyňky jsem si všimla, že mi v ledničce zbyla jedna střední cuketa z doby, kdy jsem pekla RAJČATOVO-CUKETOVÝ KOLÁČ. A ihned jsem zaimprovizovala. Obojí je zelené. Obojí je zelenina. To určitě půjde dohromady. A tak se stalo, že jsem původní vygooglený recept rozšířila ještě o příchuť cukety.

Ještě se musím přiznat, že v původním receptu mě mírně vykolejila věta: "Odkrojte zdřevnatělé stonky." "Ehm... Cože?!" Popadla mě panika, že nepoznám zdřevnatělý stonek. Ihned jsem ale běžela do ledničky, popadla jsem svazek chřestu a začala jsem zkoumat stonky. Došla jsem k závěru, že zdřevnatělé stonky jsou nahnědlé konečky chřestu, které nevypadají moc jedle. Takže uklidnění pro další chřestové začátečníky - nebojte se, zdřevnatělý stonek poznáte celkem lehce. :-)

INGREDIENCE

máslo na osmažení cibulky

1 cibule

5 stroužků česneku

svazek zeleného chřestu

1 střední cuketa

1 litr zeleninového vývaru

kelímek smetany na vaření

50 g parmazánu

špetka sladké papriky

špetka oregana

sůl

pepř

POSTUP

V hrnci rozehřejeme máslo a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli.

Přidáme prolisované stroužky česneku.

Chřest umyjeme, odkrojíme zdřevnatělé stonky, oloupeme a nasekáme na cca dvoucentimetrové špalíčky. Přidáme do hrnce. Vše pořádně promícháme.

Cuketu umyjeme, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Přidáme do hrnce.

Obsah hrnce promícháme a zalijeme litrem zeleninového vývaru.

Vaříme do změknutí.

Poté rozmixujeme dohladka ponorným mixérem.

Znovu postavíme na plotnu, přidáme smetanu, parmazán, špetku oregana a sladké papriky.

Pár minut povaříme a poté můžeme podávat. 

TIPY

Chřestovo-cuketový krém můžete doplnit krutonky nebo osmaženou slaninou.

Na závěr je ještě dobré krém přecedit přes sítko, protože jinak v něm naleznete drobné kousky chřestu, které ruší celkový dojem z tohoto chutného pokrmu. :-) 

DOBROU CHUŤ!

Vaše SuperMum


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY