ČERVENÁ ŘEPA

10.08.2018

Červená řepa obsahuje mnoho vitamínů a minerálů. Z vitamínů můžeme jmenovat vitamíny A, B1, B2 (který pomáhá udržovat pleť, oči, nervovou soustavu a sliznici zdravé), B6, B9 (neboli kyselina listová, která se používá k léčení anémie a také je velmi vhodná pro těhotné ženy a pro ženy plánující těhotenství), B7, B3 a B5. Dále řepa obsahuje vitamíny C (který je životně důležitý pro zdravou funkci imunitního systému a je dobrý při prevenci běžného nachlazení), E (který hraje velkou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a je jedním z hlavních antioxidantů přítomných v cholesterolu, čímž pomáhá při obraně proti volným radikálům, které by oxidací cholesterolu poškodily buněčnou membránu) a vitamín K (který je zodpovědný za udržení zdravých kostí). Z minerálů jsou to hořčík (usměrňuje nervy a svalový tonus), vápník (je nebytný pro normální růst a udržování zdravých kostí a zubů), mangan (pomáhá odbourávat cholesterol a vyživuje nervy a mozek), draslík (snižuje krevní tlak a riziko infarktu), železo (jeho nedostatek vede k anémii), fosfor, sodík (slouží k regulaci krevního tlaku a množství krve) a selen (antioxidant).

Červená řepa může mít pozitivní účinky při léčbě rakoviny. V průběhu staletí byly totiž odvary z červené řepy využívány k léčbě tumorů zažívacího traktu, hlavy, nohou, genitálií a rekta. Maďarský lékař Alexandr Ferenczi dokonce vyvinul radikální metodu k léčení onkologických pacientů, která spočívala v pití 1 litru šťávy z červené řepy denně po dobu alespoň 3 měsíců. Dále červená řepa pomáhá v boji se srdečními onemocněními, astmatem a HIV/AIDS. Věří se, že lidé s virem HIV mohou oddálit přechod na AIDS prostřednictvím aktivního životního stylu a zdravou výživou, stejně jako léky. Obzvláště doporučovanými potravinami jsou pro HIV pozitivní lidi řepa, česnek a zázvor v kombinaci s léky proti viru.

Řepa působí také jako afrodiziakum, protože šťáva z červené řepy je bohatým zdrojem bóru, který hraje roli v produkci lidských pohlavních hormonů. Dále je červená řepa vhodná i pro těhotné ženy a ženy plánující těhotenství, a to kvůli obsahu kyseliny listové, která je důležitá pro zdravý vývoj plodu. Příjem kyseliny listové ve formě doplňku před otěhotněním prokázal u novorozenců omezený výskyt rozštěpu páteře.

Tolik o červené řepě. Jestli jste se díky tomuto článku přesvědčily o zdravotních účincích červené řepy, neváhejte si uvařit výbornou polévku z červené řepy, která je snadná, rychlá, chutná a moc zdravá. :-)

Pevné zdraví Vám přeje

Vaše SuperMum

BRIGGSOVÁ, M. Červená řepa, mangold a špenát. 1. vyd. Praha: Fortuna Libri, 2009. ISBN: 978-80-7321-493-7.


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY