BATÁTOVO-MRKVOVÝ KRÉM
INGREDIENCE
řepkový olej
1 větší cibule
malý kousek zázvoru
4 stroužky česneku
lžička kurkumy
půl lžičky římského kmínu
2 středně velké batáty
1 kg mrkve
kelímek smetany na vaření
1 l zeleninového vývaru
sůl, pepř (dobrovolné)
POSTUP
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na řepkovém oleji. Přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, kurkumu a kmín. Až se koření rozvoní, přidáme na kostičky nakrájené batáty a vývar.
Poté přidáme nadrobno nakrájenou mrkev. Necháme vařit, dokud batáty a mrkev nezměknou.
Následně vše rozmixujeme dohladka ponorným mixérem. Přidáme smetanu a chvíli ještě necháme probublávat. Případně dochutíme solí či pepřem.
TIPY
Není kmín, jako kmín. :-) Mezi římským kmínem a "normálním" kmínem je trochu rozdíl. A tom svědčí i anglické názvy - římský kmín = cumin vs. "normální" kmín = caraway.
Odvážlivci mohou polévku dochutit i špetkou chilli. Znáte to, poctivého nepálí. :-)
DOBROU CHUŤ,
Vaše SuperMum