BATÁTOVO-KVĚTÁKOVÝ KRÉM

19.09.2018

INGREDIENCE

řepkový olej

1 větší cibule

kousek zázvoru

4 stroužky česneku

lžička kurkumy

půl lžičky římského kmínu

2 středně velké batáty

1 květák

kelímek smetany na vaření

1 l zeleninového vývaru

sůl, pepř (dobrovolné)

POSTUP

Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na řepkovém oleji. Přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, kurkumu a kmín. Až se koření rozvoní, přidáme na kostičky nakrájené batáty a vývar.

Poté přidáme nadrobno nakrájený květák. Necháme vařit, dokud batáty a květák nezměknou.

Následně vše rozmixujeme dohladka ponorným mixérem. Přidáme smetanu a chvíli ještě necháme probublávat. Případně dochutíme solí či pepřem.

TIPY

Není kmín, jako kmín. :-) Mezi římským kmínem a "normálním" kmínem je trochu rozdíl. A tom svědčí i anglické názvy - římský kmín = cumin vs. "normální" kmín = caraway.

Odvážlivci mohou polévku dochutit i špetkou chilli. Znáte to, poctivého nepálí. :-)

DOBROU CHUŤ,

Vaše SuperMum