BÁBOVKA À LA SUPERMUM
Čekáte návštěvu a chcete ji pohostit něčím sladkým? Co třeba upéct bábovku? Jedná se o relativně jednoduché a rychlé pečivo, které jistě ocení všichni milovníci sladkého, nemluvě o dětech.
INFREDIENCE
6 vajec
200-300 g třtinového cukru
150 g rozehřátého másla (nebo ghí) + na vymazání
250 ml vlažného mléka
450 g špaldové celozrnné mouky
1 sáček do pečiva
3-4 lžíce kakaa
POSTUP
- Formu na bábovku vymažeme olejem nebo trochou másla. Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme rozehřáté máslo, mléko a pořádně promícháme.
- V jiné míse prosejeme mouku s práškem do pečiva.
- Bílky ušleháme ručním mixérem do tuha.
- Směs mouky a prášku do pečiva smícháme se žloutkovou směsí.
- Přidáme ušlehané bílky a vše pečlivě promícháme.
- Polovinu těsta vlijeme do formy a do druhé poloviny ještě v míse přidáme kakao a promícháme.
- Vlijeme druhou polovinu těsta do formy.
- Pečeme cca hodinu při 180 °C.
TIPY
Pokud do receptu přidáte 200 g cukru, bude bábovka mírně sladká, ale rozhodně ne přeslazená. Při 300 g je už bábovka poměrně výrazně sladká. Já se snažím sladit co nejméně, takže i do tohoto receptu přidávám okolo 200 g třtinového cukru.
Z výše uvedeného důvodu bábovku na závěr necukruji moučkovým cukrem. Bábovka je už tak sladká vevnitř. Sice kvůli absenci posypu vypadá vizuálně o trochu hůře, ale Vaše tělo Vám za to poděkuje.
Bábovku podávejte ideálně s čajem, kakaem z rostlinného mléka nebo s horkou čokoládou.
DOBROU CHUŤ!
Vaše SuperMum