BÁBOVKA À LA SUPERMUM

28.05.2018

Čekáte návštěvu a chcete ji pohostit něčím sladkým? Co třeba upéct bábovku? Jedná se o relativně jednoduché a rychlé pečivo, které jistě ocení všichni milovníci sladkého, nemluvě o dětech.

INFREDIENCE

6 vajec

200-300 g třtinového cukru

150 g rozehřátého másla (nebo ghí) + na vymazání

250 ml vlažného mléka

450 g špaldové celozrnné mouky

1 sáček do pečiva

3-4 lžíce kakaa

POSTUP

  • Formu na bábovku vymažeme olejem nebo trochou másla. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme rozehřáté máslo, mléko a pořádně promícháme.
  • V jiné míse prosejeme mouku s práškem do pečiva.
  • Bílky ušleháme ručním mixérem do tuha.
  • Směs mouky a prášku do pečiva smícháme se žloutkovou směsí.
  • Přidáme ušlehané bílky a vše pečlivě promícháme.
  • Polovinu těsta vlijeme do formy a do druhé poloviny ještě v míse přidáme kakao a promícháme.
  • Vlijeme druhou polovinu těsta do formy.
  • Pečeme cca hodinu při 180 °C.

TIPY

Pokud do receptu přidáte 200 g cukru, bude bábovka mírně sladká, ale rozhodně ne přeslazená. Při 300 g je už bábovka poměrně výrazně sladká. Já se snažím sladit co nejméně, takže i do tohoto receptu přidávám okolo 200 g třtinového cukru.

Z výše uvedeného důvodu bábovku na závěr necukruji moučkovým cukrem. Bábovka je už tak sladká vevnitř. Sice kvůli absenci posypu vypadá vizuálně o trochu hůře, ale Vaše tělo Vám za to poděkuje.

Bábovku podávejte ideálně s čajem, kakaem z rostlinného mléka nebo s horkou čokoládou.

DOBROU CHUŤ!

Vaše SuperMum